Iedere medewerker is slechts 6 uur per dag productief

Blog details
Petra Fehring
10 juli, 11:57

We zijn nog steeds heel traditioneel als het gaat om de werkdag en -week in te delen. Zo praten werkgevers nog steeds over een 8-urige werkdag. Worden vacatures uitgezet waarin het aantal werkdagen per week vermeld staan.

Maar wat blijkt keer op keer? Niemand is 8 uur per dag productief!

We hebben dit getest in de praktijk. Zowel bij medewerkers in loondienst als zelfstandig medewerkers. Niet één keer maar meerdere malen.

De uitkomst: we kunnen maximaal 6 uur per dag productief zijn.

Op zich vrij logisch:

  • Je wordt tussendoor gebeld
  • Gaat even koffie halen en drinken
  • Vergeet de wc break niet
  • Je wordt afgeleid doordat iemand een vraag stelt en meteen enthousiast over het afgelopen weekend vertelt
  • Je hebt behoefte aan een mentale break, gaat even googlen om iets op te zoeken (en nee dat gaat niet altijd over het werk)
  • En soms heb je van die dagen dan lukt het gewoonweg niet en krijg je helemaal niets uit je handen (en hoofd)…

Natuurlijke is het sociale aspect met collega’s belangrijk. Kunnen we niet continu ‘aan’ staan. Daar is helemaal niets mis mee.

Maar het feit blijft dat je medewerkers voor 8 uur per dag betaalt. Dat de hoeveelheid werkzaamheden die iemand vanuit een functie moet oppakken, berekend wordt op 8 werkuren x aantal werkdagen per week.

Als je daarover doordenkt – mede met het tekort aan personeel in ons achterhoofd – dan kun je je afvragen of we het aantal werkuren per dag/week wel juist berekenen. Oftewel: heb je wel iemand nodig voor bijvoorbeeld 3 dagen per week? Of zou 2 dagen per week met alleen productieve uren voldoende zijn?

Wanneer je op inhuurbasis met zelfstandig professionals werkt, rekenen zij alleen de gewerkte uren!

Een groot voordeel van onze support- en marketingprofessionals is dat zij de werkelijk gemaakte uren bijhouden en doorberekenen aan hun opdrachtgevers.

Bij een off-day gooien zij hun laptop dicht en gaan andere dingen doen.

Ze bepalen zelf hun dagindeling waarbij ze weten of ze in de ochtend, middag of juist avond het meest productief zijn.

Ze hebben meerdere opdrachtgevers en kunnen makkelijke klussen goed afwisselen met ingewikkelde taken, waardoor ze voor iedere opdrachtgever productief zijn.

Zij weten als geen ander dat een werkdag maximaal 6 productieve uren heeft, daar plannen ze hun werk op in.

Bij iedere koffie, lunch, wc break gaat de timer uit. Dat zijn niet-productieve momenten.

Als deze professionals vanuit huis werken, zijn ze nog productiever! Stoorzenders gaan uit. Collega’s zitten op afstand. Breaks worden gepland op een voor hen passend moment in de dag. En ja, menig zzp-er luncht achter de laptop of gooit ’s avonds haar laptop nog even open.

In de praktijk merken wij keer op keer dat wij meer werk verstouwen in de gestelde werkuren dan een opdrachtgever van tevoren bedacht heeft. En dat betekent regelmatig dat het aantal benodigde werkuren teruggedraaid kunnen worden.

Een van de grote voordelen van werken met een zelfstandig professional: je betaalt alleen voor gewerkte, productieve uren!

 

#replace title#